Hoe weet je of je een goed verhaal hebt geschreven?
Meestal laat je het verhaal achteraf aan een ander lezen maar als het niet goed is kom je daar veel te laat achter. Je hebt het namelijk al geschreven en als je dan van vooraf aan moet beginnen, zinkt de moed je vaak in de schoenen.
Je kan het ook anders doen…Als je weet welke ingrediënten van jouw verhaal een TOP-verhaal maken, ben je de rest een stapje voor. Maak een lijstje en verwerk ze in jouw verhaal. Succes verzekerd! Dit kan niet meer misgaan…
Dit zijn de 5 essentiële ingrediënten van een echt goed verhaal!
1) Zorg dat ik van je hoofdpersoon hou of ga houden.
En dat hoeft niet altijd de ‘good guy’ te zijn. Als je een personage kan ontwikkelen dat mij kan raken, dan heb je me mee. Hoe vaak is het niet zo dat de ‘bad guy’ in de loop van het verhaal alle harten steelt? Of het domme blondje dat jou toch weet te raken?
Geef jouw hoofdpersonage kenmerken en karaktertrekken die herkenbaar zijn. Laat hem of haar reageren zoals je zelf zou doen, of net niet. Ik moet jouw personages herkennen en ervan houden. Ze moeten mijn sympathie winnen zodat ik verder lees en te weten wil komen hoe het verder loopt.
2) Hou me betrokken in je verhaal door dingen weg te laten waardoor ik moet invullen en nadenken over hoe het verder gaat.
Als ik een verhaal lees wil ik kunnen puzzelen. Als ik een boek weg leg moet ik mezelf blijven afvragen hoe het verder gaat. Als jij er als schrijver voor kan zorgen dat jouw lezer gaat slapen maar bezig blijft met het verhaal, dan schrijf je een goed verhaal.
Je moet de ruimte laten om te fantaseren. “Drama is anticipation mixed with uncertainty.” Als schrijver heb jij het roer in handen. Jij kiest welke weg je opgaat. Je laat je lezer in onzekerheid want jouw verhaal kan alle kanten op.
3) Zorg dat ik om je verhaal geef.
Een verhaal kan dolkomisch zijn, romantisch, spannend of net heel serieus. Maar als jouw verhaal me niet raakt dan lees ik niet verder. Een verhaal moet een lach of een traan kunnen veroorzaken. Het moet me kippenvel bezorgen en er moet een rilling over mijn rug glijden. Ik moet om jouw personages en gebeurtenissen geven. Het mag me niet koud laten. Als ik een verhaal lees moet ik verder willen lezen. Het moet me bezig houden en ik moet willen weten wat er in het volgende hoofdstuk gebeurt.
4) Beloof me in het begin dat je verhaal ergens naartoe leidt.
Je verhaal moet een vliegende start nemen. De ideale manier om dat te doen is starten in een scene zodat je de lezer vanaf het eerste woord in het verhaal trekt. Je moet hem mee zuigen vanaf de eerste letter. Jouw eerste scene moet die belofte nakomen. De belofte dat jouw verhaal een verloop heeft, zin heeft en ergens toe leidt.
Jij moet een doel hebben zodat jouw lezer kost wat kost wilt doorlezen. Start niet met standaard zinnen als “Er was eens… “ want daar is niets aan. Gebruik een powerwoord, een powerzin, dan geef je zin om door te lezen!
5) Zorg dat ik verwonderd ben.
Je moet me kunnen verwonderen. Een goed verhaal brengt energie en fonkelende ogen. Denk aan de verwondering bij een kind. Dat is wat jij teweeg moet kunnen brengen.
Het moment dat jij een pasgeboren baby in je armen houdt, ben je verwonderd. Jouw verhaal heeft hetzelfde effect. Als lezer had je dat niet verwacht, niet die reactie, niet dat antwoord, niet die scene. Jij bent de tovenaar. Je hebt alle troeven in handen. Je bepaalt waar je naartoe gaat. It’s magic!
———————————
Wat is jouw favoriete verhaal/film/boek? Ik hoor jouw reactie graag in het reactieveld onderaan!
En stuur dit artikel ook door naar je
- Facebook-vrienden
- Twitter-volgers
- LinkedIn connecties
- en bloglezers..
Schrijf je nu in voor de volgende schrijftips:
Volg mij op Twitter: @PassieSchrijven volgen
“Vind ons leuk op Facebook”: Passievoorschrijven
Make it a good story!
Ine
Mooie tips en leuk geschreven.
Maar hoe is het mogelijk, die dt-fouten?!
ik ben verwonderD
Hoi Christophe,
Een goede schrijver is niet altijd een 100% perfecte editor… 🙂