Als ‘Vechten tegen…’ niet helpt…

“1000 vrouwen deden mee aan de witte linten campagne tegen geweld op vrouwen” schalt er door de radio. Ik ben op weg naar huis en hoor het nieuws nog net. Mijn maag balt samen. Een beeld van een mishandelde vrouw, bont en blauw geslagen, spookt door mijn hoofd. Dit kan toch niet de bedoeling zijn? Ik snap wel wat ze willen bereiken. Ze willen deze problematiek aankaarten en het ‘in the picture’ zetten maar ik vraag me af of het de juiste manier is…

Ik heb tal van opleidingen gevolgd en keer op keer hoorde ik hetzelfde… “Waar je op focust wordt groter. Waar jij aandacht aan geeft, daar gaat je energie naar toe.” Dus ik vraag me af: “als we betogen “tegen” iets, wat gebeurt er dan in werkelijkheid? Dan wordt dat alleen maar groter, toch?”

Zeg nu zelf… Als ik hoor dat er een protestactie tegen oorlog wordt georganiseerd, denk ik niet aan vrede maar krijg ik beelden van oorlog in mijn hoofd.
Wat zou er gebeuren als we protesteren voor vrede… Een heel ander gevoel krijg je daarbij. Ik ben er niet helemaal uit hoe we het moeten verwoorden maar vechten vóór “Liefde voor vrouwen” brengt ons al een eind op weg, toch?

Het is maar een gedachte waar ik mee speel en ik kan het maar beter voor mezelf houden want anders word ik toch weer voor gek verklaard! Hoe moet ik een ander in godsnaam zover krijgen dat hij hetzelfde denkt…

Als je op de snelweg rijdt en focust op die auto op de pechstrook, dan rijd je er ongetwijfeld tegen aan. Waarom gebeuren er anders zoveel ongelukken met vrachtwagens die een auto op de pechstrook omver maaien?
Als je naar links wil afslaan dan kijk je toch ook niet naar rechts? Dus als je een einde wil maken aan het mishandelen van vrouwen, dan kan je toch beter niet focussen op het mishandelen van vrouwen… Toch?

Dus, waar je jouw aandacht op richt, wordt groter. Laat ons focussen op alles waar we “voor” zijn. Laat ons vechten voor wat we willen! Als we stoppen met vechten tegen alles waar we tegen zijn dan sparen we onze energie. Als we die energie bundelen en gestroomlijnd als één geheel vechten voor wat ons diep vanbinnen bezig houdt dan ziet alles er anders uit. Samen kunnen we een wereld creëren die zoveel mooier is als we maar stoppen met vechten tegen dingen die ons koud maken vanbinnen. Laat ons focussen en energie geven aan onze dromen en doelen, aan vriendschap en aan liefde. Het zijn deze dingen die ons warm maken. Onze warmte doet andere harten verwarmen.

Als je hoofd, je hart en je lijf zeggen dat je moet… DAN MOET JE…

Ik hoor heel graag wat jij vindt van deze nieuwe “Column” .
Alle feedback is meer dan welkom! Je kan jouw reactie plaatsen in het ‘reactieveld’ onderaan.

Zou je mij een plezier willen doen en deze column willen delen met kennissen en vrienden op facebook, twitter of linkedin… zodat ook meer mensen naar www.passievoorschrijven.be komen en zich inschrijven voor de wekelijkse nieuwsbrieven?

Groetjes,
Ine


4 thoughts on “Als ‘Vechten tegen…’ niet helpt…

  1. Awel Ineke,daar denk ik ook zo over men kan zich beter voor het positieve inzetten dan te vechten tegen het negatieve 😉 xxx

  2. Het klopt wel: waar men zich op focust wordt groter. Maar als je je focust op het probleem wat er is wordt het probleem niet groter, de aandacht voor dit probleem wordt groter. Dus gewoon aandacht blijven schenken aan dit soort dingen, lijkt me !

    • Klopt, Mieke. Als er een probleem is moet er zeker aandacht aan worden gegeven. Maar je kan focussen op het positieve of het negatieve van het probleem. Wat ik vooral geleerd heb is dat je beter kan vechten voor wat je wilt (vrouwen goed behandelen, genezing, vrede) in plaats van wat we zo vaak doen -> focussen op mishandelde vrouwen (“ik vecht ‘tegen’ de mishandeling ipv vechten ‘voor’ een goede behandeling van vrouwen.

      Wat je ook vaak hoort is vechten ‘tegen’ kanker ipv vechten voor onderzoek naar de oorzaken (wat veroorzaakt het). Of vechten ‘tegen’ oorlog ipv een mars organiseren ‘voor’ vrede.

      Problemen moeten we blijven aanpakken maar het is hoe we het verwoorden. Dat waar we op focussen, wordt groter en gaat de aandacht naartoe.. xxx Ine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *